Четири картини на Ван Гог за общо 161 милиона долара, което е почти

...
Четири картини на Ван Гог за общо 161 милиона долара, което е почти
Коментари Харесай

Рекордна цена взе акварел на Ван Гог в „Кристис“

Четири картини на Ван Гог за общо 161 милиона $, което е съвсем двойно повече от предварителните оценки, бяха продадени на търг на „ Кристис “ в Ню Йорк, заяви The ArtNewspaper. Това допуска внезапно повишаване на финансовата стойност на творбите от най-търсения късен френски интервал на художника, частично заради възходящия интерес от колекционери от Далечния изток.

Най-много пари на 11 ноември донесе платното „ Дървени колиби измежду маслинови дървета и кипариси “ (Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès) (октомври 1889 г.), от сбирката на тексаския петролен магнат Едуин Кокс, починал предходната година — 71,3 млн. $. Великолепният пейзаж от Прованс, ситуиран под интензивно синьо  небе, е доминиран от маслиновите горички и кипарисите, които са типични претекстове за Ван Гог.

Другият акцент на аукциона бе произведение на Ван Гог, изчезнало за десетилетия, продадено също по-високо от очакваните сред 20 и 30 млн. $. В аукциона в Ню Йорк акварелът „ Meules de blé “ („ Купи сено “) донесе 35,9 млн. $, което е връх за работа на Ван Гог върху хартия.

Картината е рисувана в Арл, Франция, където художникът живее и работи през 80-те години на XIX век. Самият Ван Гог счита някои от картините си, рисувани в този интервал, за най-хубавите измежду творбите си. 

След гибелта му „ Купи сено “ е наследена от брат му Тео. От тогава творбата сменя няколко притежателя, докато през 1905 година попада в поредната частна сбирка и през идващите няколко десетилетия изчезва от общественото пространство. 

Както излиза наяве, в най-трагичната част от ХХ век, ориста на картината следва политическите разтърсвания в Европа. С установяването на националсоциализма в Германия,  нейният собственик-евреин е заставен да я продаде, с цел да се измъкне от страната. По-късно нацисти я открадват от новия ѝ собственик.

Картината се  появява още веднъж в обществения указател през 1978 година, когато е оповестена за търг, само че по-късно отново се оказва в частни ръце. През предишния месец за първи път от 1905 година тя още веднъж бе разполагаем на обществеността в Рокфелер център, преди да бъде продадена на търга на „ Кристис “ на 11 ноември.

Продажбата на „ Купи сено “ е изключително забележителна, тъй като ще донесе финансова реставрация на наследниците на двама еврейски колекционери, изгубили творбата по преди и по време на Втората международна война: Макс Мейровски, който е продал произведението, с цел да финансира бягството си от Германия, и Александрин Ротшилд, от която произведението е било откраднато от нацистите, откакто е избягала от Франция в Швейцария.

Айлин Бранкович, интернационален бизнес шеф на отдела за реставрация на Кристис, изясни в телефонно изявление за CNN, че е извънредно в ориста на една картина да присъстват и двете условия: продажба под насила и обир. Това отразява възходящото схващане в света на изкуството, че реституцията от Втората международна война би трябвало да се прилага не единствено към ограбените творби на изкуството, само че и към принудителните продажби от притежатели, преследвани по расови и религиозни аргументи.

„ Купи сено “ привлича вниманието като акварел, който демонстрира присъщите мазки на Ван Гог по олекотен и ефирен начин. Авторът прилага техниката на изобразяване, които е развил от по-ранната си кариера. Картината, рисувана с перо, туш и молив и акварел прави видима прецизната му работа с щриха.

Ван Гог демонстрира възприятие за надзор, което опонира на преобладаващите отзиви, че работата му в този период отразявала неговото влошаващото се психическо състояние. Купите сено са главният обект в композицията, само че постройките в задния план разкриват острото внимание на Ван Гог към детайлите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР